Halvt med veganafton

CHOKLADIGA CHOCOLATE CHIP COOKIES (receptet har vi snott från vegan.nu!)


Det här är en lite chokladigare version utav chocolate chip cookies. De mest brända kakorna vi smakat!

4 dl mjöl
½ dl kakao
2 teskedar bakpulver
½ tesked salt
2 dl socker
1 dl rapsolja (men vi tog lite mer, då degen blev överdrivet torr annars)
1 tesked vaniljsocker
½ dl vatten
Vegansk (över 70 % kakaohalt) choklad hackad i bitar

Sätt på ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, salt och chokladbitarna i en skål. Blanda sedan sockret och oljan ordentligt i en annan skål (och ja, det ska se ut som tapetklister), och tillsätt sedan vattnet och vaniljsockret. Häll sedan i de torra ingredienserna och blanda. Det är här du upptäcker att du behöver ha i mer olja för att det inte ska bli "smul kakor" av det hela. Forma degen till små bollar som du sen plattar till på en bakplåt. Grädde i ugnen i 5-10 minuter (vi körde på 6 minuter och då blev de gräddade men en aning för svarta i kanterna). Om du vill ha lite variation kan du byta ut vattnet mot ½ dl kaffe istället, eller ha i nötter!

(Spara gärna lite av degen till senare..)



Gott att dricka till: För att fortsätta på choklad och vegantemat - Sojadryck med chokladsmak (och då helst varm sådan).


 

LINSGRYTA Á LA OLIVIA

4 personer


3 dl gröna linser

6 dl vatten

1 lök

1 stor jävla klyfta vitlök - eller massor små

Krossade tomater (så mycket som du anser behövs)

Kryddor efter smak

Mer vatten

Att servera till; Pasta, couscous, ris - i princip allting funkar.


Häll vatten och linser i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i 30 minuter. När det är sådär 10 minuter kvar kan du börja hacka löken och förbereda det du ska serva till, vi körde på pasta - och vi hoppas på att Du vet hur man tillagar sådant så vi behöver inte berätta det.

När linserna kokat klart så ska det egentligen inte vara något vatten kvar men det kan det vara ibland så då häller du av linserna i ett durkslag.

Använd samma kastrull igen (spara disk, och på miljön!) och värm olja och häll sedan i löken och fräs den någon minut. I med den pressade vitlöken och sen med de krossade tomaterna och vattnet. Ner med linserna och sen är det bara att börja med det roliga: kryddningen. Låt det värmas upp och puttra ihop några minuter och sedan är det bara att servera.


Gott att dricka till: Mousserande fläder, och helst ska den vara närproducerad så den inte behövt fraktas så långt. Gärna vällagrad.


 

LOLZ & OLZ OWN COOKIE DOUGH ICE CREAM


Alltså, Ben & Jerrys glass är god men så fasligt dyr (och vi gillar att äta glass och då är nästan ½ liter lite för lite) så då körde vi på budget varianten och gjorde egen - som nästan blev godare än originalet.


Chocolate chip cookie deg som du sparade

Gräddvaniljglass


Ta fram glassen och lägg så mycket som du vill ha i en skål för att låta det tina lite halvt. När det tinat så mycket att det är lagom mjukt blandar du ner kakdegen. Släng in skålen i frysen igen (men var försiktig så att den inte går i kras ifall det är en glasskål) så det blir kallt, sådär 20 minuter duger bra. Ta ut glassen och fördela den jämt mellan personerna. Häll på chokladsås, sätt på en bra film (vi valde Hannah med H) och avnjut den utsökta glassen.

Gott att dricka till: Vatten kan behövas, men egentligen behövs ingen dryck till denna måltid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0